Bezint eer ge begint.

Natuurlijk ben je zeker van je zaak. Altijd die verhalen over bitcoin en crypto. Nu ben je er klaar voor, je gaat investeren in bitcoin ! Toch vraag ik je om deze video te bekijken van "Last Week Tonight" met John Oliver. Als je na dit kleine half uur nog steeds bitcoin wilt kopen dan ben je er echt klaar voor.

Je hebt gekeken en je hebt je niet bedacht? Prima dan gaan we verder...

Wat te verwachten.

Je kan heel eenvoudig een deeltje bitcoin kopen. Op moment van schrijven koop je bijvoorbeeld voor 50 euro   0,01550272 Bitcoin. Natuurlijk kan je 1 hele bitcoin kopen maar daar moet je dan wel ff  €3200  voor aftikken. (volgens mij een redelijke prijs maar dat is een ander verhaal) €3200 is voor velen en voor mij ook veel geld. En als de materie dan ook nog eens relatief onbekend is investeer je liever met wat kleinere bedragen.

KYC (know your costumer)

Je moet er rekening mee houden dat veel winkels die bitcoin verkopen je om je legitimatie gaan vragen en voor je gevoel gaat dat soms wat ver. De zogenaamde "know your costumer" procedure wordt echter door strengere regels van de overheid steeds meer de standaard. Ik vermeld het maar vast omdat het toch wel kan afschikken. Zoek je paspoort of id maar vast op want die ga je hoogstwaarschijnlijk wel nodig hebben. Hou ook je smartphone of een camera klaar want soms zijn er ook selfies nodig.

2 staps verificatie "2FA"

Nu je de crypto in duikt komt er een hoop beveiliging om de hoek kijken. In eerste instantie denk je: is dat allemaal wel nodig? Maar geloof me over een tijdje weet je niet beter. Neem bijvoorbeeld "google authenticator" Authenticator is een app die je nodig hebt om op heel veel crypto sites in te loggen. De app op je smartphone voert een beveiliging verificatie uit om te checken dat jij het wel bent die inlogged. Heel goed natuurlijk, maar wel iets om zorgvuldig mee om te gaan. Zorg dus dat je google account op orde is. Tip! neem niet de officiële app maar kies voor "authy" deze app heeft veel meer mogelijkheden qua back-up en tevens kan je hem op meer dan 1 toestel installeren. Valt je phone in de pisbak dan heb je gelukkig thuis nog die tablet met de authy app.

Wallets

Goed, je koopt straks wat bitcoin. Nu moet die bitcoin naar jouw wallet. Je bent in bijna alle gevallen genoodzaakt een wallet aan te maken. Een wallet (de naam zegt het al) is je portemonnee waar je je aangekochte bitcoin in bewaart. Je hebt heel veel soorten wallets. Papier, Hot ,Cold, Software en Hardware wallets. Wil je een uitgebreide uitleg over cryptowallets? Klik hier. Wil je snel een wallet aanmaken dan is blockchain.com een goede hotwallet. Of een mooie software wallet exodus kan je hier vinden.

Bij bitmymoney kan je je aangekochte bitcoin laten staan. Bij aankoop krijg je er als het ware een wallet bij. Ze bewaren daar 95% van de crypto offline. Dat is dus best wel handig en veilig. Voor alleen bitcoin is bitmymoney prima.

Meester Crypto legt het bovenstaande nog even uit in het filmpje hieronder.

Natuurlijk is een coldwallet de veiligste wallet. En als je het 1 en ander bij elkaar hebt gespaard zou ik er zeker 1 aanschaffen. Maar je begint net met crypto en dit is de eerste €50,- of zelfs minder die je investeert. Daarom zou ik voor dit moment kiezen voor een simpele hotwallet van blockchain.com of bijvoorbeeld de software wallet exodus.

Alles wat je moet weten om te beginnen met crypto staat in de voorgaande stappen. Zoals je ziet stelt het niets voor. Kind kan de was doen.

Laat je niet afschikken door de KYC procedures en veel succes met je eerste aankoop.

Koop je bitcoin bij btcdirect (uit het filmpje)

Koop je bitcoin bij bitmymoney

Koop je bitcoin bij coinbase