Er voltrekt zich een opvallende ontwikkeling binnen de cryptomarkt: het aantal bitcoins op grote handelsplatformen zoals Binance en Coinbase blijft dalen. Nieuwe gegevens van Glassnode tonen aan dat de totale hoeveelheid BTC op exchanges voor het eerst sinds 2019 is gezakt onder de grens van 2,9 miljoen. Dit zou weleens positief kunnen uitpakken voor de koers.

Minder BTC op exchanges = minder verkoopdruk

Volgens de data van Glassnode is de bitcoinvoorraad op beurzen sinds april flink afgenomen. Begin dit jaar lag dat aantal nog boven de 3,1 miljoen, maar inmiddels is het gedaald tot onder de 2,9 miljoen. Beleggers lijken hun BTC massaal van exchanges te halen, meestal om deze op te slaan in een eigen wallet of in cold storage.

Waarom dit belangrijk is? Door je Bitcoin van een handelsplatform te halen, geef je aan dat je niet snel van plan bent om te verkopen. Dat wordt vaak gezien als een teken van vertrouwen op de lange termijn. Wanneer dit collectief gebeurt, kan het leiden tot schaarste op de markt — en schaarste kan de prijs opdrijven.

Dreigt er een nieuwe 'supply shock'?

De term supply shock klinkt misschien bekend — tijdens de coronapandemie lag wereldwijd de logistiek stil, wat leidde tot plotselinge tekorten. In cryptotermen betekent het dat er minder munten beschikbaar zijn, terwijl de vraag gelijk blijft of zelfs toeneemt.

De vorige keer dat dit gebeurde, schoot de bitcoinprijs uiteindelijk met meer dan 230% omhoog. Natuurlijk biedt dat geen zekerheid voor de toekomst, maar het is zeker een ontwikkeling om op te letten.

Bedrijven en ETF's als drijvende kracht

Ook institutionele partijen spelen een steeds grotere rol. Grote namen zoals ProCap Financial en GameStop kopen actief Bitcoin op en slaan deze veilig op.

MicroStrategy, het bedrijf van Michael Saylor, zou zelfs plannen hebben voor een nieuwe, aanzienlijke aankoop. In de afgelopen drie maanden haalden bedrijven zoals deze samen al meer dan 100.000 BTC van de markt.

Daarnaast dragen ook de nieuwe Bitcoin-ETF’s bij aan het afnemende aanbod op exchanges. Deze beleggingsfondsen kopen namens hun klanten Bitcoin en bewaren die langdurig in beheer. Inmiddels hebben ETF’s meer dan 800.000 BTC onder beheer — opnieuw een factor die bijdraagt aan de dalende voorraad op de beurzen.