LekkerCryptisch.nl

LekkerCryptisch publiceert over fintech, blockchain, en cryptovaluta. Alles wat je moet weten over de toekomst van geld op één plek.
 1. De energiemarkt is niet transparant genoeg, en dat is volgens Vattenfall een probleem. Zo wordt de reststroom van 8 miljoen Nederlandse zonnepanelen nog gelabeld als grijze stroom. Met blockchain en AI wil Vattenfall grote stappen zetten.

 2. Al ruim een halve eeuw winnen de Nigeriaanse regering en multinationals olie in de Nigerdelta. Goed voor de centen, maar de meerderheid van de bevolking leeft te midden van olievervuiling. Zo gaan bacteriën en blockchain de rommel opruimen.

 3. De in de cryptowereld zwaar bekritiseerde Amerikaanse bank JPMorgan Chase werkt gestaag door aan haar eigen blockchainsysteem. Inmiddels zijn meer dan 220 banken aangesloten en onthult de bank features voor de fintechsector.

 4. We lezen weleens dat Amerikaanse toezichthouders de lancering van Bakkt willen voorkomen. Maar niets is minder waar. De vertraagde Bakkt-lancering is niet de schuld van de CFTC, maar van verouderde wetgeving.

 5. Op dinsdag 23 april lanceert Binance Chain voor het publiek. Het is de basis waarop niet veel later Binance DEX wordt geïntroduceerd. Als je Binance Coins (BNB) hebt, kan je die vanaf dinsdag omwisselen. Dit is hoe het werkt.

 6. Het begon op 13 april met een versleuteld bericht, verzonden via een satelliet van Blockstream. De jacht is geopend op $1 miljoen in bitcoin: Satoshi’s Treasure. Dit is wat er tot nu toe bekend is.

 7. Maandenlang lagen de transactiekosten van Bitcoin rond de $0,50. Begin dit jaar zelfs ruim daaronder. Maar in april zijn de kosten flink gestegen, met een hoogtepunt boven de 2 dollar. Hoe kan dat?

 8. Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is onsterfelijk gemaakt met behulp van vier blockchains. Kunst op deze manier valideren zou twee voordelen hebben: de objecten zijn beter beschermd en de echtheid kan makkelijker worden vastgesteld.

 9. Binnenkort te koop bij een PLUS-supermarkt in de buurt: bananen waarvan de gehele productieketen bijgehouden wordt met behulp van blockchaintechnologie. En daar stopt het niet — volgens PLUS is er een logische vervolgstap.

 10. Coinbase blijft één van de meest levendige cryptocurrency exchanges. De handel in cryptovaluta is uitgebreid naar 11 extra landen, en recent organiseerde het de ‘crypto for all’ hackathon. We duiken even de Coinbase-wereld in.

 11. Veelgehoorde kritiek op Ripple is dat XRP beperkt gebruikt wordt door Ripple’s klanten. Die balans lijkt te gaan verschuiven. Asheesh Birla, VP bij Ripple, vertelt over de expansieplannen voor xRapid, het betalingsproduct dat gebruikmaakt van XRP.

 12. Onlangs publiceerde de AFM haar jaarverslag over 2018. Daarin blikt de toezichthouder terug op een “bewogen cryptojaar”. Dit zijn de ijkpunten die door de AFM zijn genoemd.