LekkerCryptisch.nl

News coverage by LekkerCryptisch on financial technology, blockchain, and cryptocurrencies.
 1. Al ruim een week staat de Amerikaanse geldmarkt onder druk. Zodanig dat de Fed honderden miljarden dollars beschikbaar moet stellen om het op gang te houden. Een ingreep die sinds de kredietcrisis niet meer nodig was. Dit is er aan de hand.

 2. De Chicago Mercantile Exchange (CME) komt begin 2020 met opties op hun aan Bitcoin gekoppelde futurecontracten. De opties geven klanten “aanvullende middelen om risico’s af te dekken en te handelen”.

 3. Volgens de Financial Times claimt Google dat het met een quantumprocessor een berekening heeft uitgevoerd die de krachtigste ‘normale’ computer onmogelijk kan verwerken. Komt daarmee het bestaan van Bitcoin in gevaar?

 4. De afgelopen uren is de koers van bitcoin zo'n $2000 gedaald naar een voorlopige bodem van $7800. Is dit hét instapmoment waar iedereen het nog maanden over zal hebben? Kijk met ons mee naar de dag- en weekkaart.

 5. Dinsdag werd breed uitgemeten dat de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk ‘ineens met tientallen procenten is gedaald’. Er wordt gesproken over een ‘ineenstorting’, en een ‘flash crash’. Maar de vork zit heel anders in de steel.

 6. Het wachten is voorbij: Bakkt’s Bitcoin-futures staan live. Volgens ingewijden is het voor Bitcoin een historisch moment. Maar de koers ervan ging omlaag, en tot dusver is slechts een handvol contracten verhandeld. Wat is dan de impact van Bakkt?

 7. De Amerikaanse rente daalt net als in juni met 0,25%, nu naar 2%. De FOMC was verdeeld over deze beslissing. Is het genoeg met de wereldwijd vertragende economische groei? Trump was er in elk geval duidelijk over! En: goed voor bitcoin?

 8. Kunnen cryptovaluta zoals Bitcoin de functie van centrale banken in gevaar brengen? “Het korte antwoord is ja”, aldus Pierpaolo Benigno, hoogleraar Economie aan de LUISS-universiteit in Rome. Samen met twee andere economen levert hij het bewijs.

 9. Eind augustus maakte Portugal bekend geen belasting te heffen op handelen en betalen met crypto. Deze week volgde Frankrijk met een soortgelijk standpunt. Wanneer volgt de VS? En, is het in Nederland nog beter geregeld?

 10. De Franse minister van financiën spreekt zich uit tegen Libra, de nieuwe munt die onder leiding van Facebook ontwikkeld wordt. Hij pleit voor een eigen Europese digitale munt. Goed nieuws voor bitcoin?

 11. De rente voor banken daalt van -0,4% naar -0,5% en de geldkraan gaat weer open. De beslissing van ECB-voorzitter Mario Draghi krijgt geen steun van Nederland en Duitsland, en verdeelt zo Europa. Volgende stap: fiscale stimulering?

 12. Christine Lagarde gaat Mario Draghi vervangen als baas van de Europese Centrale Bank. In haar eerste optreden spreekt ze onder andere over nieuwe technologieën, waaronder ‘digitale valuta’. Een ECB-president die crypto omarmt?